Skoda Scout Tdi 150 : Habitabilitat i Versatilitat Exemplar
L’Skoda Scout, la versió CrossOver del Octavia Combi, és un familiar extremadament versà til que ens permet deixar enrere l’asfalt i anar molt més enllà del que podrÃem preveure en un inici en un cotxe d’aquesta configuració, que sovint només respon a demandes purament estètiques. El secret sense cap mena de dubte és el magnific comportament de la seva tracció integral.
L’Scout té una estètica robusta, equipa un para-xocs distintiu i especÃfic del Scout amb motllures sintètiques en negre, i decoracions “off-road” platejades a la part inferior. Els fars antiboira en relleu afilat són exclusius del disseny Scout. A la lÃnia lateral destaquen les motllures laterals negres que envolten el marc de la porta i els passos de roda. Les barres del sostre d’efecte alumini són opcionals.
Els elements més baixos de la zona posterior estan accentuats. Com succeeix davant, el para-xocs es de disseny exclusiu per a l’Scout destacant la presència de la peça off-road platejada al centre. Les llandes d’aliatge de 17 polzades també són de sèrie, i el perfil dels pneumà tics 225/50 R17 és més alt que en l’Octavia està ndard.
La distà ncia lliure al terra del Skoda Scout s’ha elevat fins als 171 mil·lÃmetres, i és 31 mil·lÃmetres més alta que en l’Octavia està ndard el que ens dóna certa tranquil·litat a l’hora de circular per pistes. A més de sèrie l’Scout equipa una protecció addicional a les conduccions de combustible i lÃquid de frens i preveuen danys dels baixos o l’entrada de brutÃcia en el compartiment del motor. El resultat de tota aquesta cosmètica resulta força convincent i l’estètica final del cotxe és força atractiva i ben diferenciada de les versions més bà siques.
Pensant en termes de confort i habitabilitat, que suposo és el que s’ha de prioritzar en un cotxe “familiar” no se li pot demanar més. Espai de sobres en totes les cotes interiors, tant el conductor com tots els passatgers viatjaran durant hores sense cap estretor. La longitud interior creix 33 mm per arribar als 1.782 mm, mentre que l’espai posterior per a les cames augmenta 26 mm per a ser de 73 mm. L’espai que disposem per les cames a les places del darrere és només comparable a les berlines grans. El sostre panorà mic, opcional, de la unitat de proves fa que el Scout sembli fins i tot més gran del que realment és, a més es pot obrir, a diferència d’altres que són fixos.
Per l’equipatge tampoc cal patir, el maleter és enorme, 610 litres amb les cinc places i uns increïbles 1740 litres amb els seients posteriors abatuts, a més destaca per les seves formes regulars i és molt accessible grà cies a la prà ctica safata retrà ctil. La unitat de la nostra prova equipa l’opció del tancamentdel portó elèctric detall que agraïm per la seva practicitat alhora que ha fet desaparèixer l’horrorós tirant de goma tÃpic d’Skoda per tancar el maleter.
L’interior de l’Skoda Scout també compta amb un bon reguitzell de detalls especÃfics. Els llindars de les portes davanteres porten el nom Scout i els panells de les portes són de disseny Scout únic, també ho és el volant de tres radis en cuir amb l’emblema Scout integrat, que també apareix en el pom de la palanca del canvi de marxes i de forma destacada en el respatller dels seients.
Els seients tampoc admeten cap crÃtica, de bona mida, duresa justa, reglatge fà cil i a més en la versió de pell i Alcà ntara de la versió provada, molt macos. La realització de l’interior de l’Scout impressiona per la seva qualitat d’acabats pròpia del millor saber fer del grup automobilÃstic al qual pertany. Al bell mig del davantal destaca la pantalla del Navegador i centre Multi-Media Columbus que ara també equipa els nous processadors i software del grup amb un funcionament extraordinà riament rà pid.
Si comencem a rodar, comprovarem de seguida les conegudes virtuts del més que conegut propulsor 2 litres Tdi que en aquest cas rendeix 150 CV, potencia més que suficient per moure amb solvència al Scout, que estan disponibles des de abaix de tot i que no ens abandonen fins a les 4.000 rpm. A més malgrat el volum del Scout i moure una tracció 4×4 ens va obsequiar amb una mitjana de només 5,4 litres, un registre sorprenent.
El comportament del cotxe també és força bo. Una llarga batalla, el Haldex que governa la tracció 4×4 i uns pneumà tics generosos de 225 mm de secció fan que el guiat del cotxe sigui molt precÃs i que el trobis sempre molt aplomat sobre la carretera. Malgrat es seves dimensions exteriors el Skoda Scout resulta molt à gil sobre carreteres de segon ordre. Les seves suspensions són més toves que dures, tenint sobretot en compte que han de rendir en camins, però sempre mostren un bon equilibri entre el confort i la contenció de la carrosseria. L’Scout compta amb un sistema de selecció de modes conducció, que inclou apart dels habituals, el mode off-road o, en altres paraules, l’assistent de descens, que manté una velocitat constant al conduir en pendents pronunciades, tant cap endavant com en marxa enrere.
Amb l’adopció del Haldex de cinquena generació, el comportament dinà mic del vehicle sobre superfÃcies de baixa adherència és excepcional. Mentre que amb els primers Haldex el sistema electrònic havia d’esperar la pèrdua de tracció de les rodes davanteres per enviar parell a l’eix posterior, ara podem disposar de la tracció integral des de molt abans arribant a lliurar gairebé el 100% del parell darrere. Aquest Haldex 5 ja varem tenir l’oportunitat de provar-lo a fons sobre el Seat Leéon X-Perience, un cotxe de plantejament molt similar, i ja ens va causar una grata impressió.
És precisament el bon funcionament del diferencial Haldex el que permet que el comportament del Scout en pista sigui realment brillant. Amb la tracció garantida sota qualsevol condició “normal” i una alçada lliure a terra decent, no és cap bogeria afrontar una pista forestal encara que estigui una mica trencada. No crec que cap usuari trobi el lÃmit del cotxe a l’hora de donar-li un ús off-road d’acord a les caracterÃstiques del cotxe. Perquè suposo que a ningú li donarà per pujar o baixar per trialeres.