El mundial de ral·licròs visitarà Catalunya en la seva segona edició, després que en la primera edició, celebrada l’any passat, el noruec Petter Solberg imposés la seva llei sobre la resta de participants al volant d’un Citroën DS3. Ahir es va presentar de forma oficial al circuit de Catalunya la prova puntuable pel mundial de ral·licròs (RX) que es disputarà la catedral del motor català els dies 18, 19 i 20 de setembre d’aquest 2015. La prova catalana serà la desena prova del calendari (d’un total de tretze proves), i es disputarà sota el nom de Barcelona RX i disposarà de la cobertura, en rigorós directe, de les càmeres d’Esport 3, el canal temàtic de Televisió de Catalunya.

Els cotxes que participen en el mundial d’RX són sensiblement més potents que els cotxes del mundial de ral·lis. De fet, si els cotxes de WRC no superen els 300cv de potència, els d’RX són màquines de més de 600cv sense cap mena d’ajuda electrònica ni assistent a la conducció i un pes que no supera els 1.000 quilos gràcies a l’ús massiu de fibra de carboni –fis i tot a la carrosseria, molt exposada als xocs i al contacte amb altres cotxes- i són capaços d’accelerar de 0 a 100 en 1’9 segons (ben bé mig segon més ràpid que un cotxe de Fórmula 1). Per tant, ens trobem amb unes màquines espectaculars que recullen bona part de l’herència dels cotxes de Grup B dels anys 80 del segle passat.

ford_rally_cross_car-1920x1080

Les proves o campionats d’RX tenen un funcionament estàndard consistent en quatre rondes de classificació de cinc participants i quatre voltes de durada, una semifinal i una gran final amb sis participants i sis voltes de durada.

L’acord entre organitzadors i el circuit inclou un contracte per tres temporades i preveu ser un èxit d’assistència (els organitzadors parlaven d’un aforament de més de 20.000 persones) i van obrir la porta a la participació d’algun pilot local que exerceixi com a reclam pel públic local.

I és que els organitzadors del mundial disposen d’un seguit de “wild cards” o targetes d’invitació per convidar estrelles locals o foranies en cadascun dels escenaris del mundial. Pel de casa nostre ahir circulaven rumors sobre la participació de Nani Roma (l’equip Mini debuta enguany al mundial d’RX i ahir era present a la presentació oficial) o fins i tot del veterà Carlos Sainz i el seu Peugeot. Més difícils semblen les participacions de pilots com Dani Sordo o fins i tot de pilots de GT o Fórmula com Miquel Molina, Alguersuari o Servià, malgrat que l’organització encara no ha descartat cap nom de participant.